Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Oppimisen tuen uudistus Wilmassa: Yhdessä kehittäen, oppijan parhaaksi

Wilman tuotepäällikkö Joakim Pesola ja UX Lead Hana Burianová avaavat blogitekstissä, miten elokuussa voimaan astuva oppimisen tuen uudistusta toteutetaan yhteistyössä ja miten muutos näkyy Wilmassa.
Oppimisen tuen uudistus Wilmassa

Elokuussa 2025 voimaan astuva oppimisen tuen uudistus tuo mukanaan parannuksia, joiden tavoitteena on vahvistaa oppilaiden saamaa tukea ja varmistaa, että tukitoimia seurataan yhdenmukaisesti. Uudistuksessa keskitytään siihen, miten tukitoimia kirjataan, seurataan ja suunnitellaan koulun arjessa, niin että oppijoiden yksilölliset tarpeet voidaan huomioida parhaalla mahdollisella tavalla.

Tuen uudistus onnistuu yhteistyön avulla

Oppimisen tuen uudistus onnistuu laajan yhteistyön kautta. Wilman puolella käynnissä olevassa kehitystyössä on mukana opettajia, erityisopettajia, rehtoreita, asiantuntijoita ja hallinnon edustajia. Keskeistä on syvällinen ymmärrys siitä, miten arki koulussa toimii ja mitä haasteita tukeen liittyy.

Kehitystyötä on tehty vaiheittain, yhdessä käyttäjien kanssa keskustellen ja heidän tarpeitaan kuunnellen. Työpajojen ja haastattelujen kautta olemme saaneet arvokasta ymmärrystä arjen haasteista ja kehittämisen paikoista. Esimerkiksi monilla opettajilla on ollut vaikeuksia seurata oppilaan tukitoimien etenemistä, ja tietojen jakaminen eri toimijoiden välillä on ollut hajanaista.

On hienoa työskennellä laajan ja asiantuntevan fokusryhmän kanssa, johon kuuluu yli 60 käyttäjää eri rooleista. Käyttäjien arvokas tieto ja kokemukset ohjaavat kehitystyötämme jokaisessa vaiheessa. Keräämme palautetta, ideoimme ratkaisuja ja testaamme niitä yhdessä varmistaaksemme, että uudistus tukee käyttäjien arkea mahdollisimman hyvin.” – Hana Burianová, UX Lead

Lisäksi yhteistyö opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen kanssa tarjoaa arvokasta ohjausta ja tukea, jotta uudistuksen toteutus Wilmassa on linjassa valtakunnallisten tavoitteiden ja suositusten kanssa.

Tukitoimien kirjaaminen ja seuranta

Uudistuksessa kiinnitetään tässä vaiheessa erityistä huomiota siihen, miten tukitoimet kirjataan ja miten niiden etenemistä seurataan. Tavoitteena on tehdä tukitoimien dokumentoinnista selkeää ja helppokäyttöistä kaikille koulun toimijoille.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oppilaan tukitarpeet voidaan kirjata järjestelmällisesti ja niiden toteutumista seurataan aktiivisesti. Kun tiedot dokumentoidaan selkeästi, varmistetaan, että kaikki oppilaan kanssa työskentelevät opettajat ja asiantuntijat näkevät ajantasaisen tilanteen ja voivat toimia sen mukaisesti. Näin ehkäistään tietokatkoksia ja huolehditaan siitä, että oppilas saa tarvitsemansa tuen juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Tavoitteemme on tehdä tukitoimien merkinnöistä ja seurannasta selkeää ja sujuvaa kaikille käyttäjille. Kun tukitieto on helposti saatavilla, opettajat voivat keskittyä paremmin opetukseen ja oppilaiden tarpeisiin.” – Joakim Pesola, Tuotepäällikkö

Kokonaisuutta rakennetaan pala palalta

Olemme jo yhdessä käyttäjien kanssa hahmotelleet, miltä oppimisen tuen prosessin tulisi kokonaisuudessaan näyttää, ja edistämme uudistusta vaiheittain Wilmaan. Jokainen osa-alue kehitetään ja otetaan käyttöön pala palalta, jotta varmistamme, että ratkaisut toimivat käytännössä ja tukevat kouluyhteisön tarpeita.

Alla oleva kuva havainnollistaa, miten tukitoimien prosessi etenee kouluyhteisössä vaihe vaiheelta ja kuinka eri toimijat ovat mukana tukemassa oppijaa matkan varrella.

Tukitoimien prosessin eteneminen kouluyhteisössä
Oppimisen tuen prosessin eri vaiheet kouluyhteisössä.

Oppimisen tuen prosessiin kuuluu useita vaiheita, joista keskeisimpiä ovat:

  • Tuen merkitseminen: Tuen tarpeen tunnistaminen ja kirjaaminen koulun järjestelmään.
  • Tuen seuranta: Oppijan edistymisen ja tukitoimien tehokkuuden tarkastelu säännöllisesti.
  • Tuen suunnittelu ja päätös: Tarvittavien tukitoimien suunnittelu yhteistyössä moniammatillisen tiimin kanssa.
  • Raportointi ja analyysi: Tukitoimien vaikutusten arviointi ja tiedon hyödyntäminen koulun kehittämisessä.

 

Näiden vaiheiden selkeä määrittely ja toimintatapojen yhdenmukaistaminen auttavat kouluja varmistamaan, että kaikki oppijat saavat oikeudenmukaista ja yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaavaa tukea.

Tulevaisuuden näkymät

Oppimisen tuen uudistus ei suinkaan pääty elokuun 1. päivään, vaan kehitystä jatketaan käyttäjien palautteen pohjalta. Tavoitteenamme on kehittää Wilmaa eteenpäin niin, että se ei ainoastaan välitä tietoa, vaan myös tukee kouluyhteisön toimijoita entistä paremmin.

Tulevaisuudessa tavoitteena on kehittää toimintoja, jotka voivat esimerkiksi tunnistaa oppilaiden tuen tarpeita automaattisesti, vähentää manuaalista työtä ja tehostaa päätöksentekoa. Näin voidaan varmistaa, että koulut pystyvät kohdentamaan resurssejaan tehokkaasti ja tarjoamaan oppilaille mahdollisimman hyvän oppimiskokemuksen.

Oppimisen tuen uudistus ei ole yksittäinen muutos, vaan jatkuva kehitysaskel kohti tehokkaampaa ja yhdenmukaisempaa tapaa hallita oppilaiden tukitoimia. Meille on tärkeää, että kouluyhteisöt ovat mukana Wilman kehitystyössä. Vain yhdessä voimme varmistaa, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen oikeaan aikaan ja juuri sellaisessa muodossa, joka heitä parhaiten tukee. 

Pysy kuulolla, sillä kerromme kehityksestä matkan varrella!

Lue lisää aiheesta:

Wilma