Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

5 vinkkiä Wilman tietoturvalliseen käyttöön

Tietoturvapäällikkömme jakaa keskeiset vinkit Wilman turvalliseen käyttöön osaksi jokaisen arkea.
""

Lokakuussa vietetään Euroopan kyberturvallisuuskuukautta, jonka aikana laitetaan kyberturvallisuuden ja tietoturvan perustaitoja kuntoon. Kampanja on oiva muistutus tarkistaa omat tietoturvalliset käytänteet kaikissa digitaalisissa palveluissa.

Wilma on merkittävässä roolissa kodin ja koulun välisessä viestinnässä: niin huoltajat, lapset ja nuoret kuin opettajat sekä opetuksen ja kasvatuksen henkilökunta aina päiväkodista toisen asteen oppilaitoksiin asti jakavat ja vastaanottavat tietoa päivittäin. Jokainen meistä voikin omalta osaltaan varmistaa, että myös Wilman käyttö on turvallista.

Tietoturvapäällikkö Johanna Vertanen jakaa ajankohtaiset vinkit Wilman tietoturvalliseen käyttöön – onhan sinulla jo seuraavat kohdat hallussa?

1. Valitse tietoturvallinen salasana

Wilma sisältää arkaluonteisia tietoja ja on äärimmäisen tärkeää, ettei kukaan pysty arvaamalla saamaan selville toisen käyttäjän salasanaa.

Mitä pidemmän salasanan valitset, sitä turvallisempi se on. Salasanalle asetetut vaatimukset saattavat vaihdella eri palveluissa, mutta yleisesti sen olisi hyvä sisältää vähintään 15 merkkiä. Huomaathan, että erikoismerkkien, numeroiden sekä isojen ja pienten kirjaimien käyttäminen lisää salasanan turvallisuutta entisestään.

Wilmassa salasanan lyhin sallittu pituus on vähintään 8 merkkiä. Wilman yleiset salasanavaatimukset eivät kuitenkaan koske ulkoisista lähteistä tapahtuvia autentikointeja, mikäli organisaatiossa on käytössä keskitetty tunnistautuminen eli AD- tai M365-tunnistautuminen.

>> Lisätietoa Wilma-tunnuksista ja salasanoista löydät usein kysytyistä kysymyksistä

2. Pidä huolta salasanastasi

Mikään tietoturvamekanismi ei auta, jos salasana ja tunnus joutuvat vääriin käsiin. Muistathan siis käyttää eri palveluissa eri salasanoja, ja jos tunnuksesi vaarantuvat tavalla tai toisella, vaihda salasana välittömästi.

3. Ota käyttöön monivaiheinen tunnistautuminen

Kirjautuminen monivaiheisen tunnistautumisen kautta on mahdollista useimmissa Wilmaa käyttävissä kunnissa. Voit ottaa sen käyttöön Wilman ohjesivulta löytyvien vaiheiden avulla.

Kun tämä tehokas käytäntö on päällä, Wilmaan kirjautuminen vaatii käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi numerokoodin, jonka saa todentajasovelluksesta.

4. Ole varovainen sähköpostilinkkien kanssa

Osa verkkohyökkäyksistä tapahtuu erilaisen sähköpostikalastelun kautta. Ennen kuin klikkaat, käy viesti läpi ja varmista, että se on aito. Tarkista sekä lähettäjän osoite että mahdolliset linkit pitämällä hiirtä linkin päällä.

Älä klikkaa epäilyttävän viestin linkkejä tai avaa sen mukana tulleita liitetiedostoja, mikäli et ole varma viestin aitoudesta.

5. Varmista, että olet kirjautuessasi oikealla Wilma-sivulla

Käytä aina oppilaitoksen antamaa kirjautumisosoitetta tai kirjaudu Wilmaan turvallisesti osoitteessa wilma.fi, Kirjaudu-napin kautta. Vältä siis kirjautumista hakukoneen kautta.

Tietokoneen näyttö, jolla näkyy Wilman verkkosivusto ja suurennuslasilla korostettu "Kirjaudu"-painike.
Löydät oman oppilaitoksesi Wilman kirjautumisosoitteen helposti wilma.fi:n hakutoiminnon avulla. Haun löydät klikkaamalla keltaista Kirjaudu-painiketta sivuston oikeassa yläreunassa.

Jos olet kirjautumassa linkin kautta, tarkista verkko-osoite eli URL: oikea verkko-osoite sisältää oppilaitoksen/kunnan/organisaation nimen + inschool.fi.

Vinkki: Voit myös tallentaa oikean osoitteen selaimeen jatkoa varten.

Wilma OpenID:n avulla syvennät pääkäyttäjänä tietoturvan tasoa

Näiden arkisten vinkkien lisäksi tietoturvan tasoa on mahdollista parantaa entisestään, ottamalla käyttöön Wilma OpenID -palvelu (WOID). Palvelun avulla Wilman voi kytkeä Azure AD -palveluun, jonka mahdollistama kertakirjautuminen (SSO) ja monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) helpottavat käyttäjien henkilöllisyyksien hallintaa sekä kulunvalvontaa.

Palvelu on mahdollista ottaa käyttöön opettajille, henkilökunnalle sekä opiskelijoille, ja se tuo useita hyötyjä osaksi opetusarkea:

  • Oppilaitoksen eri pilvipalveluiden käyttö sujuvoituu, kun tunnuksia eri järjestelmiin ei tarvitse muistella, tai uusia salasanoja kysyä kansliasta.
  • Eri palveluihin ei tarvitse monia erillisiä tunnuksia ja salasanoja, jolloin koulusihteereiltä vapautuu tunnustenhallinnan sijaan arvokasta työaikaa muuhun olennaiseen työhön.
  • Opetustilanteissa aikaa ei tarvitse käyttää unohtuneiden salasanojen selvittelyyn.
  • Pilvipohjaisen AD-tunnuksen salasanan voi tarvittaessa vaihtaa itse verkossa.

Lue lisää aiheesta:

Noora Lehtinen

Yhteystiedot: LinkedIn
wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea