Mitä suomalaisille lapsille ja nuorille kuuluu tänään? WilmaCastin toisella kaudella syvennymme erityisesti lasten ja nuorten maailmaan sekä siihen, miten voimme yhdessä luoda parhaat mahdolliset lähtökohdat kasvulle ja oppimiselle.
Jaksojen aiheita ovat mm. lasten oikeudet ja asema yhteiskunnassa, turvallisuus verkkomaailmassa nettipoliisin silmin, TVT-taidot ja sosiaalinen media opettajan näkökulmasta, sekä lasten ja nuorten henkinen hyvinvointi.
Juontajina toimivat viime kaudelta tuttuun tapaan koululiiketoiminnan johtaja Teemu Lehtonen ja kasvujohtaja Miia Eskelinen-Fingerroos.
Tervetuloa WilmaCastin pariin!
Jakso 6: Jokaisella lapsella on oikeus mediakasvatukseen | Paula Aalto
Mitä on mediakasvatustyö ja mitä jokaisen lasten ja nuorten kanssa työskentelevän tulisi siitä tietää? Toisen kauden päätösjaksossa vieraana Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto jakamassa ajatuksiaan digitaalisesta nuorisotyöstä ja oikeanlaisen mediakasvatuksen tärkeydestä.
Jakso 5: Miten tukea lasten aivoterveyttä digiajan haasteiden keskellä? | Anita Puustjärvi
Mitä sisältyy koulunkäyntikykyyn ja millaista tukea kouluarjessa tulisi olla läsnä? Tässä WilmaCast-jaksossa lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anita Puustjärvi avaa lasten ja nuorten kehitystä, aivoterveyttä, hyvinvointia ja oppimisarjen tarpeita neuropsykiatrian näkökulmasta.
Jakso 4: Ope somettaa – Turvallinen esimerkki lapsille ja nuorille | Jan Nyberg
Musiikinopettaja, “MC Musaope” Jan Nyberg haluaa tuoda lisää hauskuutta kouluarkeen ja näyttää turvallista esimerkkiä somessa toimimiseen. Tässä WilmaCast-jaksossa haastattelimme häntä sosiaalisessa mediassa toimimisesta, oppimisen arjen sisältöteemoista sekä yleisesti koulumaailmasta ja vaikuttamisesta.
Jakso 3: Yhdessä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena | Kaija Puura
Miten kasvatat lapsestasi mukavan aikuisen? Miten vanhemmat ja koulu voivat toimia yhdessä hyvinvoinnin tukena? Wilman podcastissa pureudutaan tällä kertaa yhdessä lastenpsykiatrian professori Kaija Puuran kanssa lasten ja nuorten hyvinvointiin.
Jakso 2: Nuoret sosiaalisessa mediassa nettipoliisin silmin | Daniel Kalejaiye
Jaksossa tutustut lasten ja nuorten maailmaan nettipoliisin näkökulmasta. Jaksossa Konstaapeli Daniel, eli nykyisin pelipoliisina Poliisiammattikorkeakoululla työskentelevä Daniel Kalejaiye kertoo nettipoliisin työstä, sekä lasten ja nuorten sosiaalisen median käytön ilmiöistä ja haasteista. Kuulet myös Danielin vinkit vanhemmille lasten ja nuorten sosiaalisen median käyttöön.
Jakso 1: Lapsistrategia – miltä lasten maailma näyttää tulevaisuudessa? | Johanna Laisaari
Mitä tarkoittaa lapsistrategia ja miten se näkyy myös koulumaailmassa? Vieraana lapsioikeusjuristi ja lapsistrategian pääsihteerinä toiminut Johanna Laisaari. Jaksossa kuullaan kansallisen lapsistrategian parissa tehdystä monialaisesta yhteistyöstä, sekä miten sen avulla rakennetaan kaikille lapsille yhdenvertaista ja tasa-arvoista Suomea.
Kuuntele ensimmäisen kauden jaksoja:
Wilman podcastin ensimmäisellä kaudella jaksojen aiheina ovat muun muassa sosiaalinen media lasten ja nuorten arjessa, digitaalisten työkalujen merkitys opetusalalla, opettajien ja perheiden hyvinvointi, sekä turvallinen oppiminen.
Jakso 6: Muuttuva oppiminen ja sen mahdollisuudet | Olli-Pekka Heinonen
WilmaCastin kauden päätösjaksossa aiheena ovat oppimisen muutos ja koulutuksen monet mahdollisuudet. Näistä teemoista keskustelemassa Miian ja Teemun vieraana on IBO:n (International Baccalaureate Organization) pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Olli-Pekka on urallaan toiminut myös Suomen opetusministerinä, sekä Opetushallituksen pääjohtajana. Hän kokee kiinnostavina erityisesti henkisen kasvun, innovaatioiden, sekä oppimisen ja osaamisen johtamisen kysymykset.
Jakso 5: Miten digitalisaatio näkyy oppimisessa? | Kirsti Lonka
Mihin suuntaan opetusmaailman digitalisaatio on menossa? Kuinka uudet teknologiset ratkaisut voisivat helpottaa opettamista ja oppimista? Tätä pohtii WilmaCastin viidennessä jaksossa Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professori ja tutkija Kirsti Lonka. Hänen tehtävänään on tarjota tuleville opettajille kaikki heidän tarvitsemansa psykologinen sekä vuorovaikutukseen, oppimiseen ja tunteisiin liittyvä osaaminen.
Jakso 4: Näkökulmia digitaaliseen varautumiseen osana arkea | Antti Nyqvist
Millaisia uhkia kohtaamme digitaalisessa maailmassa? Miten ottaa huoltovarmuus huomioon omassa arjessa ja mikä on suurin tietoturvaan liittyvä harha? Muun muassa näihin kysymyksiin pohtii vastauksia WilmaCastin neljännen jakson vieras, valmiuspäällikkö ja huoltovarmuusorganisaatio Digipoolin poolisihteeri Antti Nyqvist.
Jakso 3: Haussa ratkaisuja opettajan työn haasteisiin | Katarina Murto
WilmaCast-podcastin kolmas jakso käsittelee opettajan työn merkitystä yhteiskunnassa, nyt ja tulevaisuudessa. Jakson vieras, Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto pohtii opettajan työarjen muutosta, haasteita ja niiden ratkaisuja.
Jakso 2: Opetuksen tulevaisuus ja mahdollisuudet opetusministerin silmin | Li Andersson
WilmaCastin toisessa jaksossa Teemun ja Miian vieraana on opetusministeri Li Andersson. Jaksossa kuullaan terveisiä ja konkreettisia arjen havaintoja ministerin koulukiertueelta, sekä keskustellaan koulumaailman ja opetuksen nykytilanteesta, tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista. Ajatuksia herättävät myös alueellinen tasa-arvo oppimisessa sekä digitaalinen syrjäytyminen.
Jakso 1: Lasten ja nuorten vuorovaikutus sosiaalisessa mediassa | Suvi Uski
Kuinka lapsen sosiaaliseen mediaan tutustuminen kannattaa aloittaa ja miten sosiaalinen media näyttäytyy koulumaailmassa? Tässä WilmaCastin ensimmäisessä jaksossa Visma Enterprise Oy:n koululiiketoiminnan johtaja Teemu Lehtonen ja sosiaalipsykologi, Someturva-palvelun perustaja Suvi Uski keskustelevat teknologian mukanaan tuomista mahdollisuuksista, sekä lasten ja nuorten vuorovaikutuksesta verkkomaailmassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kuulet myös Suvin vinkit huoltajille ja opettajille sosiaalisen median parissa toimimiseen.