Wilma on Suomen suosituin oppilashallinnon verkkopalvelu, joka tukee digitaalista opinpolkua ja jota käytetään viestintävälineenä varhaiskasvatuksesta jopa korkeakouluihin asti.
Ohjelman suurin käyttäjäkunta löytyy kuitenkin peruskouluista.
Varsinkin syksyisin moni uusi käyttäjä pääsee kirjautumaan Wilmaan ensimmäistä kertaa. Osa on varmasti innoissaan, mutta monia uusi ohjelma jännittää. Toiset saattavat myös pohtia, miten ihmeessä Wilmaa tulee käyttää oikein.
Tämä päivitetty Wilma-ohje huoltajille on tiivis ja selkeä Wilman peruskurssi uusien oppilaiden vanhemmille. Olemme keränneet sinulle vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin, jotta Wilman käyttöönotto ja itse ohjelman käyttäminen sujuisi mutkitta.
Aloitetaan!
Alkuun muutama tärkeä huomio Wilmasta
Vaikka Wilmasta puhutaan paljon, ohjelmaan tutustuminen saattaa jäädä monella pintaraapaisuksi tai sen ympärillä leijuu liuta kysymysmerkkejä, joihin ei osata etsiä vastauksia. Lisäksi moni saattaa miettiä, mitä asioita Wilman käytössä tulee erityisesti ottaa huomioon.
Tärkein kysymys taitaa kuitenkin olla tämä: Miten Wilman avulla voidaan oikeasti helpottaa oman perheen arkea?
Jotta koulun ja kodin välinen viestintä sujuisi mutkattomasti, on aina suositeltavaa, että Wilman eri käyttäjät (kuten opettajat, opiskelijat ja vanhemmat) sopivat yhteisistä pelisäännöistä, joiden mukaan lukuvuosi eletään. Lisäksi yhdessä tulee sopia, miten eri aiheista viestitään. Kun säännöt ovat kaikille yhteiset, kaikki myös tietävät, mitä Wilmalta voidaan odottaa ja mihin sitä tulee käyttää.
Hyvä tietää:
Wilmassa olevat toiminnot vaihtelevat sen mukaan, minkälaisesta oppilaitoksesta on kyse sekä mitä toimintoja oppilaitoksessa on katsottu tarpeelliseksi ottaa käyttöön. Ei siis ole olemassa yhtä samanlaista Wilmaa, vaan ohjelma muodostuu aina kunkin koulun oman näköiseksi kokonaisuudeksi niin opettajien kuin vanhempien esittämien tarpeiden ja toiveiden pohjalta.
Toisin sanoen, kunnat ja oppilaitokset saavat itse päättää, mitä Wilman toimintoja he ottavat käyttöön.
Voit käyttää Wilmaa selaimessa ja mobiilisovelluksena
Perinteisen selaimen lisäksi Wilmaa voidaan käyttää kätevästi myös mobiilisovelluksen kautta. Tunnukset luodaan kuitenkin aina verkkoselaimessa, johon saat kirjautumisosoitteen ja ohjeet omalta koulultasi. Tämän jälkeen Wilma-tili luodaan koulun antamilla avainkoodeilla tai esimerkiksi suomi.fi-tunnistautumisen avulla. Käytäntö riippuu aina kunnasta tai oppilaitoksesta.
Saman kunnan sisällä opiskelevat lapset voidaan pääsääntöisesti yhdistää omaan tiliin eli yhden kirjautumisen alle.
Jos lapset opiskelevat eri kuntien kouluissa tai yksityiskouluissa, yhdistäminen ei kuitenkaan pääsääntöisesti onnistu.
Tämä johtuu siitä, että jokaisella kunnalla on oma Wilma-ohjelmansa, jolloin lapsetkin ovat eri tietokannoissa. Wilman mobiilisovelluksella on kuitenkin mahdollista nähdä myös eri kunnissa opiskelevien omien lapsien tiedot samalla sovelluksella.
Hyvä tietää:
Kaikilla Wilman käyttäjillä tulisi olla oma tili. Tämä koskee myös perheitä, eli esimerkiksi sitä että äidillä ja isällä on kummallakin oikeus omaan Wilma-tiliin. Myös me Vismalla suosittelemme tätä.
Katso esittely Wilman perustoiminnoista:
Wilmaan kannattaa tutustua aluksi selaimessa, jolloin näet ohjelman täysversion kaikkine ominaisuuksineen. Lisäksi lapsen kanssa on hyvä käydä läpi, mitä tietoa Wilman kautta liikkuu, eli mitä opettajat viestivät koteihin. Kun perusteet ja käsitteet ovat selvät, Wilman mobiilisovellus auttaa jatkossa kouluarjen pyörittämisessä ja viestinnässä.
Tiedä tämä Wilma-viesteistä
Wilman Viestit-osion kautta lähetetään viestejä opettajille ja koulun henkilökunnalle ohjelman sisällä. Wilma-viestien lähetys toimii samantyyppisesti kuin sähköpostissa, eli vain viestin lähettäjä ja sen vastaanottaja/t näkevät viestit.
Opettaja voi esimerkiksi valita tietyn huoltajan vastaanottajaksi, jolloin vain hän näkee kyseisen viestin. Huoltajan opettajalle lähettämä viesti ei myöskään näy toiselle huoltajalle, ellei tätä ole lisätty vastaanottajaksi.
Määritä viesti-ilmoitukset itsellesi sopiviksi
On selvää, että koko ajan taskussa tai laukussa värisevä puhelin saattaa helposti stressata. Viestiähkyä helpottaaksesi voitkin muokata viestiasetukset sinulle paremmin sopiviksi!
Tutustu puhelimesi ilmoitusasetuksiin sekä Wilman omiin ilmoitusasetuksiin. Ilmoitusasetusten kautta voit määritellä, mitä viestejä saat tietoosi ja kuinka usein. Wilman ei siis tarvitse inahtaa jokaisesta merkinnästä välittömästi, vaan voit itse määrittää, miten viesti-ilmoitukset toimivat.
Katso esittely Wilman viestitoiminnoista:
Näin merkitset Wilman tuntimerkinnät ja poissaolot
Tuntimerkintöjen käsittely on aina koulukohtaista. Koulut valitsevat itse, millaisia merkintöjä käytetään, millaisiin merkintöihin vaaditaan selvitys, millä eri vaihtoehdoilla merkintä kuitataan sekä millä väreillä merkinnöt merkitään.
Esimerkki: Huoltaja ja täysi-ikäinen opiskelija voivat ilmoittaa etukäteen saman päivän ja seuraavan päivän poissaolon. Tieto poissaolosta näkyy opettajille Wilmassa, minkä jälkeen opettajat voivat kuitata poissaolon hyväksytyksi. Pidemmät poissaolot kirjataan yleensä erillisen lomakkeen kautta. Näistäkin poissaoloista opettajilla näkyy tieto Wilmassa.
Tuntimerkinnät herättävät yleensä aina paljon keskustelua, joskus jopa vahvojakin tunteita – onhan kyse omasta jälkikasvusta. Palautetta annetaan ja saadaan, onneksi myös positiivisessa mielessä!
Vaikka myöhästymiset oppitunnilta kirjataan aina, opettajat voivat antaa myös positiivista palautetta aktiivisesta osallistumisesta ja hyvästä tuntikäytöksestä. Wilman tarkoitus ei siis ole antaa vain huomautuksia, vaan sen avulla voidaan viestiä positiivisesti ja selkeästi siitä, miten oppilaan opinnot sujuvat.
Katso esittely Wilman tuntimerkintätoiminnosta: