Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Wilma vastaa koulutuksen muuttuviin tarpeisiin

Modernin opetusmaailman tarpeet, toimintavarmuus ja lainsäädännön muutokset ohjaavat Wilman jatkuvaa kehitystyötä.

Suomen tunnetuin opetusteknologian järjestelmä Wilma on päivittäin isossa roolissa suomalaisten oppijoiden ja opettajien arjessa. Haluamme sujuvoittaa ja helpottaa opetusarkea, jotta enemmän aikaa vapautuisi tärkeisiin asioihin: kasvatukseen, opetukseen ja oppimiseen.

Kehitämme Wilma-järjestelmää jatkuvasti asiakkaiden ja käyttäjien tarpeita kuunnellen. Wilman kehitystä ohjaavat lisäksi ajankohtaiset tekniset parannuskohteet, yhteiskunnalliset muutokset sekä oma visiomme opetusmaailman palvelut yhdistävän oppimisen ekosysteemin luomisesta.

Viime vuosien aikana olemme kehityksessä panostaneet vahvasti vanhan teknologian uudistamiseen “konepellin alla”. Nämä uudistukset eivät välttämättä näy Wilman päivittäisessä käytössä, mutta vaikuttavat käytön sujuvuuteen ja tulevaan kehitykseen. Samalla varmistamme, että huomioimme kehityksessä sekä lakisääteiset velvoitteet kuten Koski-tiedonsiirrot, että arkea helpottavat toiminnot. Viimeisimpänä olemme tuoneet käyttäjille esimerkiksi opetusmaailman palvelut yhden tunnuksen taakse tuoneen Wilma Links -palvelun, asiakirjojen sähköisen allekirjoituksen suoraan Wilmasta ja väestötietojen päivittämisen.

Selkeät painopisteet Wilman tulevalle kehitykselle ovat siirtymä Amazon Web Services -pilvipalveluun, Wilman uuden viestitoiminnon pilotointi asiakkaalla sekä notifikaatioiden tuominen poissaolorajoihin. Suomessa on lisäksi valtavana yhteiskunnallisena hankkeena alkamassa oppimisen tuen uudistus, mikä tulee vaatimaan isoja muutoksia myös Wilmaan.

Vahvistamme myös entisestään yhteistyötä ja kumppanuuksia koulumaailman arkea helpottavien yritysten ja hankkeiden kanssa, Wilma-käyttäjien arjen sujuvoittamiseksi ja yhteisen oppimisen ekosysteemin luomiseksi.

Opetusteknologian kehitys tarvitsee tuekseen yhteiset pelisäännöt

Yksi merkittävimmistä vaikuttajista Wilman kehittämiseen ovat lainsäädännön muutokset, jotka vaikuttavat toimintaamme yhteiskunnassa ja muokkaavat käsitystämme siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Erityisen haastaviksi nämä muutokset tekee aikataulujen kiireellisyys ja lakien monitulkintaisuus – se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimikaan viidellä sadalla muulla koulutuksen järjestäjällä.

Tällä hetkellä edessämme ovat yhä tiukentuva EU-lainsäädäntö liittyen tietosuojaan ja saavutettavuuteen. Samaan aikaan Suomen oma kansallinen lainsäädäntö eri koulutusasteilla kehittyy, muuttaen täysin esimerkiksi tapoja järjestää opetusta ja siihen kuuluvia palveluita, kuten oppimisen tukea. Asiantuntijamme tekevät näihin liittyen jatkuvaa tutkimustyötä ja tuovat tarvittavat muutokset Wilmaan.

Jatkuvan muutoksen keskellä tarvitaan kipeästi yhteisiä tulkintoja ja määrittelyjä esimerkiksi oppimistiedon hallinnalle. Opetusministeriön ja Opetushallituksen tulisi tarkkaan määritellä ne pelisäännöt, joilla jokaisen opetusmaailman järjestelmän tulisi pelata, sekä standardit, joilla oppimisen dataa liikutetaan.

Ilman selkeää ohjausta olemme jatkuvasti tilanteessa, jossa ohjelmistojen kehittäminen on hidasta ja epävarmaa, eikä uusia toimijoita tulla alalla juurikaan näkemään. Onneksi määrittelytyötä on nyt aloitettu, joten suunta on oikea.

Toimintavarmuus ja tietoturvallisuus kulkevat Wilmassa käsi kädessä

Wilman kehitystä ja sen vauhtia ohjaa tietysti myös palvelun jatkuvuuden turvaaminen. Teknisen uudistamisen, ylläpidon sekä uuden kehittämisen lisäksi panostamme ohjelmiston luotettavuuteen ja toimintavarmuuteen.

Wilma on kansallisesti merkittävässä roolissa, mikä houkuttelee testaamaan kykyämme puolustautua erilaisilta hyökkäyksiltä. Käynnissä on eräänlainen jatkuva puolustustaistelu tietoturva- ja tietosuojariskejä vastaan. Tämä tarkoittaa, että kehittäessämme ohjelmistoa, emme ainoastaan ota huomioon uusia kansallisia tai kansainvälisiä vaatimuksia, vaan kehitämme kykyä puolustautua uusilta tunnistetuilta uhilta.

Tietoturva on Vismalle erittäin tärkeä asia ja järjestelmäkehittäjänä varmistamme, että Wilman käyttö on aina turvallista. Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmämme perustuu ISO 27001 -standardiin ja Wilma-järjestelmällä on myös ISO 27001 -sertifikaatti.

Jokainen meistä voi myös omalta osaltaan varmistaa, että Wilman käyttö on turvallista. Ohjeistamme eri tavoin järjestelmän oikeanlaiseen käyttöön, jotta käyttäjät voivat toimia tietoturvallisesti ja voimme yhdessä varmistaa turvallisen käyttökokemuksen.

Wilman tietoturvasta huolehtimisessa korostuvat nuorten yksityisyydensuoja ja hyvinvointi. Nuoret ovat usein alttiimpia tietomurroille ja verkon haitallisille vaikutuksille. Huolehtimalla tietoturvan korkeasta tasosta emme vain suojaa tärkeää tietoa, vaan rakennamme luottamusta. Varmistamme, etteivät palvelumme ole alttiina häiriöille, jotka voivat johtaa taloudellisiin riskeihin tai lasten ja nuorten henkilökohtaisten tietojen vuotamiseen haitallisiin tarkoituksiin.

Tietoturvan hallintamallin standardinmukaisuus sekä Visman oma tietoturvaohjelma Visma Security Program (VSP), joka tarjoaa työkaluja, kyvykkyyksiä ja koulutusta tietoturvallisuuden hallintaan, muodostavat vankan perustan kyberturvallisuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Teemu Lehtonen

wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea